tisdag 5 februari 2013

Magisk kladdkaka med mint och fazers blå

Tycker du om Pätkis? Choklad? Fazers blå? Mint? Då är det här the cake to bake! Det här är en av mina absoluta favoritkakor. Den tar inte länge att baka, på 30 minuter har du en färdig kaka på bordet. Receptet är min egna variant av ett vanligt kladdkaksrecept, med den underbara tilläggsingrediensen Pätkis.

Min inspiration kom från min kärlek till den finska chokladen, Fazers blå, som är gjord på färsk mjölk och Pätkis, en minttryffel. Har man andra passioner är det naturligtvis helt möjligt att lägga i dem i smeten också. Det lönar sig att testa! Själv är jag väldigt nöjd med resultatet av mitt eget "experiment".





Ingredienser:
3dl socker
75g smält smör/margarin
1tsk salt
2tsk vaniljsocker
Hackad Pätkis (typ en halv påse mini-bites eller ca tre stänger, lite enligt smak!)
2 dl vetemjöl
2 ägg

Och så till glasyren...
Ca 150g smält fazers blå (ca 150g borde vara okej, beror förstås på hur stor form man har!)

...




Börja med att lägga ugnen på 175 grader. Hacka sedan Pätkisen och blanda den med ägg, socker, smör, salt, vaniljsocker. När det är blandat, lägg i mjöl. Smeten blir tjock men rinnande.

Smöra en form och lägg mjöl eller skorpsmulor. Häll smeten jämnt i formen och lägg in den i ugnen! Där får den vara ca 20 minuter, men det lönar sig att ha koll. Den är färdig genast när smeten inte fastnar om man sticker en gaffel i den! Det kan gå fortare eller ta längre, beror lite på ugnen!

Låt svalna en stund, smält sedan fazers blå och häll över som glasyr. Man får slicka skeden också :) Det kan sedan löna sig att vänta tills kakan svalnat så att glasyren stelnar lite. Fazers blå som är smält är ganska kladdig i munnen. Men nog är det ju gott för det. Bon appetit!



Jag har funderat varför inte chokladen används oftare i bakverk? Den är ju söt och ljus och passar kanske inte i smeter, men som glasyr är den alldeles fantastisk! Chokladen är så pass mjuk även som stelnad, att den inte behöver blandas med något annat för att fungera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar